ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ

Κρατήστε λεπτομερείς σημειώσεις των συμπτωμάτων του παιδιού σας.

Σημειώστε :

·         την ημέρα που ξεκίνησε να είναι δυσκοίλιο καθώς και τυχόν σύγχρονα γεγονότα. Οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες του παιδιού π.χ. ταξίδι,

           στρες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές των κενώσεων.

·         τον αριθμό και την σύσταση των κενώσεων

·         το τι τρώει και πίνει το παιδί.

Μην ξεχάσετε τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, π.χ. βιταμίνες.

Τέλος σημειώστε τι έχετε κάνει για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα.

Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας όταν η δυσκοιλιότητα διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες ή όταν συνοδεύεται από:
Πυρετό
Εμέτους
Αίμα στα κόπρανα
Φούσκωμα της κοιλιάς
Απώλεια βάρους
Επώδυνες πληγές του δέρματος γύρω από τον πρωκτό (ραγάδες )
Προβολή του εντέρου από τον πρωκτό ( πρόπτωση )Διαιτητικοί και άλλοι χειρισμοί για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Απλές αλλαγές στη δίαιτα και τις συνήθειες του παιδιού μπορεί να το απαλλάξουν από την δυσκοιλιότητα.
√ Προσφέρετε στο παιδί σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η δίαιτα αυτή θα βοηθήσει το έντερο του παιδιού σας να φτιάχνει μαλακά κόπρανα. Προσφέρετε στο παιδί τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πχ φρούτα λαχανικά όσπρια και περιορίστε τροφές χωρίς φυτικές ίνες όπως τυρί, κρέας και επεξεργασμένες τροφές με συντηρητικά.
√ Υπενθυμίσετε του να πίνει αρκετά υγρά
(σε μεγάλα παιδιά 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα). Τα υγρά επίσης μαλακώνουν τα κόπρανα. Προσοχή όμως με το γάλα το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα γιατί δεν αφήνει υπόλειμμα, προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και λειτουργεί σε βάρος της πρόσληψης άλλων τροφών που αφήνουν υπόλειμμα.

√ Εφαρμόστε καθημερινά χρόνο “ τουαλέτας” μετά τα γεύματα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάθεται στην τουαλέτα 5 με 10 λεπτά μέσα στο πρώτο μισάωρο μετά το γεύμα. Ακολουθήστε αυτή την πρακτική καθημερινά ακόμα και σε περίοδο διακοπών ή ταξιδιού. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύεστε το φυσιολογικό αντανακλαστικό της αφόδευσης. Η δημιουργία ευχάριστης, χαλαρωτικής ατμόσφαιρας είναι απαραίτητη. Ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να βοηθήσει, ενώ ένα ραδιόφωνο μπορεί να κάνει όλη τη διαδικασία λιγότερο βαρετή για το παιδί, αρκεί να μην του αποσπά την προσοχή του από την προσπάθεια για αφόδευση.

√ Πρώιμη εκπαίδευση στη τουαλέτα
Αν επιχειρήσετε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα πολύ νωρίς τότε μπορεί να αντιδράσει και να αρνηθεί. Αν η εκπαίδευση τουαλέτας εξελιχθεί σε επιβολή με την βία ή τιμωρία, τότε η συνειδητή απόφαση του παιδιού να μην υποκύψει, στη βία, γρήγορα γίνεται ακούσια συνήθεια που είναι δύσκολο να αναστραφεί.
√ Μάθετε στο παιδί σας να υπακούει στην ανάγκη του σώματός του. Το παιδί μπορεί να αγνοεί την ανάγκη  για κένωση γιατί φοβάται την τουαλέτα ή γιατί δεν θέλει να διακόψει το παιχνίδι του. Πολλά παιδιά κατακρατούν τα κόπρανα όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού γιατί δεν αισθάνονται άνετα στις δημόσιες τουαλέτες. Ο πόνος κατά την κένωση που προκαλείται από μεγάλα σκληρά κόπρανα είναι αιτία κατακράτησης. Αν το παιδί πονά κατά την κένωση θα προσπαθήσει να αποφύγει την δυσάρεστη  εμπειρία.
√ Ελέγξτε τυχόν φάρμακα που μπορεί να προκαλούν δυσκοιλιότητα.

√ Ενθαρρύνετε τη φυσική άσκηση.