Η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζει καταλυτικά την ίδια μας την υγεία. Ποιες είναι λοιπόν οι κατευθυντήριες γραμμές που αποτελούν οδηγίες σωστής και ισορροπημένης διατροφής:

ΠΡΩIΝΟ: Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας

      Ολοένα και περισσότερες "έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία του πρωινού γεύματος, για την εξασφάλιση, καλής φυσικής και πνευματικής απόδοσης. H έναρξη της ημέρας με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, ζαλάδες και υπόταση. Επιπλέον ένα σωστό πρωινό μειώνει το αίσθημα της πείνας για όλη­ την ημέρα και έτσι αποφεύγεται η κατανάλωση έτοιμων φαγητών ή περισσότερων σνακ. Από την άλλη πλευρά δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το πρωί οι καύσεις του οργανισμού μας είναι αυξημένες γα αυτό και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε δεν μετατρέπονται σε πρόσθετο βάρος, αλλά σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βασικό είναι επομένως το πρωινό αυτό γεύμα να καλύπτει το 1/3 (ενήλικες) και το Ό (παιδιά) από τις συνολικά απαιτούμενες ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες.

ό      Διαλέγουμε κρέας με όσο το δυνατόν λιγότερο ορατό λίπος

ό      Προτιμάμε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, επειδή το άσπρο κρέας των πουλερικών είναι πιο άπαχο από το κόκκινο. Βέβαια αφαιρούμε πάντα το δέρμα πριν το μαγειρέψουμε.

ό      Καταναλώνουμε συχνά ψάρια. Οι ευεργετικές ιδιότητες αυτών είναι πολλές και οφείλονται κύρια στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν, γνωστά ως ω-3.

ό      Αποφεύγουμε τα πλούσια σε λίπη τυριά, ιδίως τα σκληρά και κίτρινα ( λίπος 35-50%  ή και περισσότερο) και επιλέγουμε ανθότυρο, cottage cheese, Edam (2% λίπος).

ό      Δεν χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος, βούτυρο (νωπό ή μαγειρικής) ή μαργαρίνη.

ό      Διαλέγουμε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα των τροφών και τις σαλάτες, αλλά με μέτρο καθώς το συγκεκριμένο λάδι μπορεί να είναι το πιο υγιεινό, αποδίδει όμως τις ίδιες θερμίδες με τα υπόλοιπα λίπη και έλαια. Για το λόγο αυτό υπολογίζουμε 1 κουταλιά της σούπας για κάθε άτομο στην οικογένεια για δύο μερίδες φαγητό. Επίσης το προσθέτουμε πάντα στο τέλος του μαγειρέματος.

ό      Αποφεύγουμε τα τηγανιτά, ψήνουμε στο φούρνο ή στο γκριλ, προτιμάμε τρόφιμα μαγειρεμένα στον ατμό ή βρασμένα.

ό      Δε συνδυάζουμε κρέας ,πουλερικά ή ψάρι με τυρί.

ό      Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα ή φρουτοχυμούς κα, λαχανικά σε ημερήσια βάση ούτως ώστε να προσλαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

ό      Ξεκινάμε το γεύμα μας με άφθονη σαλάτα λαχανικών.

ό      Τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι και η μαρμελάδα επιτρέπονται με μέτρο.

ό      Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά.

ό      Γυμναζόμαστε τακτικά.

Πηγή: ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ 'Ή ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ